Barion Pixel
Menu Close

A LÁBDAGADÁS OKAI

Elég gyakori, sok embert érintő panasz a lábdagadás.

Ismerjük meg, hogy milyen okok állhatnak a hátterében!

A lábdagadás lényegében a lábak vizesedése. Hátterében különféle okok állhatnak. Okozhatják életmódbeli sajátosságok, de különböző súlyosságú betegségek is. A kiváltó okok azonosításában gyakran az segít, hogy mely területet érinti az ödéma. Dagadt-e az egész lábszár, vagy csak egy területet érint az elváltozás. Az is fontos, hogy egyoldali vagy mindkét oldalt érintő lábdagadásról van-e szó.

A leggyakoribb okok: a keringési rendszer elváltozásai, a kiválasztó rendszer (vesék) elváltozásai, a nyirokrendszer elváltozásai.

A vesebetegséget sokáig tünetmentes, azonban egy idő után a vese egyre kevésbé képes elvégezni a feladatait, melynek köszönhetően nem elég hatékony a méreganyagok illetve a felesleges folyadék kiválasztásában sem. Ez a folyadék így a szövetekben gyülemlik fel, ödémásodást és dagadást okozva. A vesebetegség további tünetei lehetnek még a letargia, általános gyengeség, kifulladás és akár szívritmus zavarok is.

Másik kiváltó ok lehet a szívelégtelenség is. Mivel a szív minden szervre kihatással van, beleértve a vesét is, így ebből adódóan szintén dagadást okozhat a lábban.

A májcirrózis szintén hozzájárulhat a láb feldolgozásához. A májcirrózis során a májsejtek károsodnak vagy akár el is pusztulhatnak, amely akár a máj felületének hegesedéséhez vezet. A májcirrózis szintén a vese működésének a felborulásához vezet, amely ebből adóadóan szintén ödémát és lábdagadást okoz. A vizesedés, ödémásodás gyakran rosszabb, ha egész nap állunk vagy ülünk. A májcirrózis további tünetei közé tartozik a fáradékonyság, étvágytalanság, valamint a bőrön könnyebben alakulnak ki zúzódások.

Fiziológiai okok lehetnek: folyadéktöbblet, tartós ülőhelyzet, meleg időjárás.

Az egyoldali lábdagadás kiváltó okai: mélyvénás trombózis, mélyvénás elégtelenség, sérülés, a lábat vagy ízületet érintő gyulladás.

A kétoldali lábdagadás kiváltó okai: akut veseelégtelenség, krónikus veseelégtelenség, krónikus szívelégtelenség, terhesség, májzsugor, hormonális problémák, gyógyszerek mellékhatása, hosszabb ideig tartó ülés, állás.

Mikor kell orvoshoz fordulni lábdagadás miatt?

Ha a kiváltó ok ismeretlen, és a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni. Gyakran már ismert a dagadás oka mint pl.: törés vagy sérülés, ilyenkor szerencsére nem kell keresgélni hanem csak kezelni kell. Ha viszont nincs ismeret a konkrét kiváltó okról, akkor akár lehet tüdőembólia, szívelégtelenség vagy veseelégtelenség is lehet a lábdagadás hátterében. Társulhatnak még mellé panaszok mint pl.: mellkasi fájdalom vagy fulladás. Ezekre nagyon érdemes odafigyelni mivel ha ezeket a panaszokat is megemlítjük, akkor könnyebb kideríteni a probléma forrását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .