Barion Pixel
Menu Close

Bringamánia


BRINGAFRISSÍTÉS!

Új kerékpár beszerzésekor a legfontosabb szempont, hogy megfeleljen a célnak: hiába mutat jól egy hegyikerékpár, nem érdemes azt vásárolnunk, ha városban lakunk. A forgalomban városi biciklire van szükségünk, esetleg olyan túrakerékpárra, amelyet az aszfalt mellett könnyebb erdei utakon is használhatunk. Fontos a számunkra legjobb ülés kiválasztása is – tévhit, hogy annál kényelmesebb egy ülés, minél puhább és nagyobb. A magasságot akkor állítjuk be helyesen, ha a nyereg támasztja a törzsünket és az ülőcsontjaink az ülés megfelelő ellenpontjain nyugodnak, átvéve a test terhelését. Ennek érdekében egyre gyakoribbak a középső részen lyukas ülések. Nagyon fontos, hogy mindig bukósisakban kerékpározzunk, mert a legkisebb esés is súlyos következményekkel járhat!
Az anyagi lehetőségeinket is vegyük figyelembe – ha nem engedhetjük meg magunknak a legdrágábbat, inkább olcsóbb biciklit vásároljunk, amelyet a fennmaradó összegből megfelelően felszerelünk. A KRESZ által előírtakon kívül nagyon hasznos, ha a biciklinken van mobilis sárvédő, kerékpáros óra, illetve legyen nálunk szerviztáska (gumival, kulcsokkal, pumpával), hogy meg tudjunk javítani egy esetleges gumidefektet, és tartsunk benne kenőanyagot is a különböző alkatrészek számára.
Miért is jó a kerékpározás?
A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló rekreációs hatásának, az autózáshoz viszonyított olcsóságának, illetve a környezetünk megóvásáért, a levegő minőségéért érzett felelősségnek.
A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.
 Kerékpár és keringés
A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik).
Ezen hatások eredőjeként a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét, a mozgás során lezajló biokémiai változások eredőjeként pedig kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát. A praktikus szempontok (könnyű telepíthetőség, egyszerű alkalmazhatóság, a terhelés intenzitásának könnyű szabályozhatósága) mellett nem véletlenül lett a szobakerékpár a kardiológiai terheléses vizsgálatok referenciaeszköze.
Kerékpározás: A test összes izmát megmozgatja
A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás több más jótékony hatást is közvetít. A mozgás zsírégető hatása miatt jobban láthatóvá válnak az izmaink, a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől pedig szebb lesz az izomtónusunk. Az ízületekhez kíméletes, jóval kisebb terhet ró az azokra, mint a kocogás vagy a futás. Értelemszerűen csökkenti az elhízást és rendszeres gyakorlással nagyszerűen megelőzi azt.
Mint munkába járó eszköz, sokak számára nagy segítséget jelent a reggeli-délutáni stressz elkerülésében illetve levezetésében. Mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja.