26 nov

Cordyceps

Cordyceps a tömlősgombák törzsébe tartozó nemzetség, amelynek több mint 400 azonosított faján kívül még számos faja vár a felfedezésre és a beazonosításra. Minden egyes Cordiceps faj élősködő, amelyek elsősorban rovarok és más élőlények testéből táplálkoznak, míg egyes fajaik más gombafajok termőtestének tápanyagait élik fel. E nem legjobban megismert fajtája a Cordyceps sinensis, amelyet Tibetben a 15. században jegyeztek fel először. Nepálban yarsha gumba néven ismerik. A latinetimológia szerint a cord ütőt, míg a ceps kifejezés fejet jelent, miközben a sinensis kifejezés a kínai, Kínából származó dolgokat jelöli. A Cordyceps sinensist leginkább hernyókon élősködő gombafajként tartjuk számon. A távolkeleti orvoslásban, akár a hagyományos kínai gyógyászatot, akár a hagyományos tibeti orvoslást vesszük alapul, mindkettőben gyógyhatást tulajdonítanak e gombafajnak.

Mikor egy Cordyceps gomba megtámad egy gazdatestet, a gomba gombafonalai behatolnak a test szöveteibe, miközben a hengeres egy szálból, vagy elágazva akár több szálból bonyolultabb formában felépülő termőtest kifejlődik. A termőtest (ascocarp) végén kifejlődik a feltehetően fertőző spórákat tartalmazó spóratok, amely felhasadása után nagy mennyiségű spórát juttat a levegőbe. Néhány Cordyceps faj képes a rovarok viselkedését befolyásolva megtelepedni azok testén, amíg az el nem pusztul. Ezzel biztosítja saját maga számára az élősködő a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat és a gombaspórák maximális terjesztését. Több jel is arra mutat, hogy már 48 millió évvel ezelőtt is képesek voltak ezek a gombák befolyásolni a gazdatestük viselkedését. E nyomokat több millió éves fosszíliákon sikerült fellelniük a kutatóknak. A nem tagjai világszerte elterjedtek, de különösen a trópusi párás éghajlaton váltak igazán gyakorivá, elsősorban Kína, Thaiföld, Nepál, Japán, Korea, Vietnam trópusi vidékein, főleg ott, ahol a párás forróság kedvező élettani környezetet biztosít számukra.

Elsődleges gyógyászati felhasználásai

A Cordyceps gombáknak már igen hosszú története van a távol-keleti gyógyászatban. A legkorábbi ismertté vált feljegyzések a 15. századból, Tibetből valók, amelyeket Zurkhar Nyamnyi Dorje készített és amelyben körvonalazza a Cordyceps sinensisafrodiziákumként való használatát. Annak ellenére, hogy gyakran emlegetik a kínai népi gyógyászatban e gombafajt, mégis igen kevés írásos forrás maradt fenn róla. Ezek közül az elsőnek Wang Ang Bencao baiyao 1694) c. művét tekintik. Igaz, hogy már Li Shizhen Bencao gangmu (1578) c. művében található egy rövid leírás a havas(hegyi) selyemhernyóról), de máig nem tisztázott, hogy ez valóban a C. sinensis-ről szól-e.

Bár bizonyos állatkísérletek során sikerült kimutatni, hogy az előzetesen beadott kivonata e gombafajnak elősegíti bizonyos korábban alkalmazott gyógyászati eljárásoknak a sikerét, azonban embereken ugyanilyen hatást eddig még nem sikerült kimutatni. A gombafaj C. sinensis és C. militaris fajtáinak poliszacharid összetevői és az úgy nevezett cordicepin rák elleni hatást fejtett ki állatkísérletek alanyain. Néhány, egereken végzett kísérlet alapján készített tanulmány azt állítja, hogy a Cordyceps sinensis védi a csontvelőállományt és az emésztési rendszert a test radiológiai besugárzásának hatásaitól. Egy kísérlet során a Cordyceps sinensis bizonyos összetevőiről kiderült, hogy esetlegesen májvédő hatást képesek kifejteni. Egy másik egereken végzett kísérlet antidepresszáns hatást mutatott ki ugyanennek a gombafajnak a kivonatainak alkalmazása esetén.

09 Sze

Fő termék a Ganoderma gomba

Fő termék a Ganoderma gomba

Miért van szüksége szervezetünknek a ganodermára?

Az emberi test körülbelül 700.000 milliárd sejtből áll. A sejtek méretei nagyon eltérőek. Például a szív, vér, csont, máj, hajszálak, stb. sejtjei más és más. De másodpercenként kb. 1 millió sejt hal el és kb. ugyanannyi új sejt jön létre. Akkor van baj, (betegség) Ha ez az egyensúly felborul.

A táplálkozás, evés-ivás, levegővétel által, munkahelyi ártalom pl. sugárveszély, elektroszmog, toxinok (mérgek) kerülnek be a szervezetbe, amelyek a vérlemezkékre tapadva bejutnak a sejtjeinkbe. Ott méreganyagokat termelve fertőzik meg a körülötte levő sejteket is, amelyek a szervezet elsavasodáshoz, illetve daganatok kialakulásához vezetnek.

A Ganoderma lucidum (pecsétviszgomba) hatóanyagainak legfőbb tulajdonságai, hogy behatolnak a sejtekbe és eltávolítják a mérgeket, megerősítik a sejtfalakat, ezáltal a mérgek nem tudnak behatolni a sejtjeinkbe. A benne lévő szerves germánium másfélszer több oxigént köthet le a vérben, így mindig az oxingéndus vér jut el mindazokhoz a hajszálerekhez is, amelyek már el vannak záródva. A ganoderma enzimjei megtisztítják a lerakódott plakkoktól még a legvékonyabb hajszálereket is és újra megnyitják azokat véráramlás számára.

Miután adaptogén, ezért nem specifikus (mint pl. egy lázcsillapító, ami a tünetileg hat, mikor láz áll fent) stimulálja a gyengén működő szerveket és ez által helyreállítja az emberi szervezet öngyógyító képességét.

Sok ember elfelejti bevenni a különböző vitaminokat, amik viszont nélkülözhetetlenek. Ezért a DXN egy zseniális ötlettel állt elő: napi fogyasztási cikkekhez adta hozzá a ganodermát. Az így készült kávék, étrend kiegészítők és kozmetikumok jótékony hatásúak az emberi szervezetre, és rendkívül kedvezően hatnak az egészségre.

 

Legnépszerűbb DXN termékek

Lingzhi Black Coffee

 

A DXN ganodermás kávéja az egyedüli kávé mely lúgosítja a szervezetet. A hozzáadott ganoderma természetes úton semlegesíti a kávékban lévő koffeint. A DXN kávék egyébként is kevés koffeint tartalmaznak (egy espresso kávéban lévő mennyiségnek csupán 10%-át). Szabályozza, és nem emeli meg a vérnyomást, a pulzusszámot, ezért vérnyomásbarát kávé. További előnye hogy minimális csersavtartalma révén nem irritálja a nyelőcsövet, jótékonyan hat a refluxra. Már az első csésze elfogyasztása után érezhető a jótékony hatása: enyhül illetve megszűnik a gyomorégés is.

Alkalmazkodik az ember bioritmusához.  Reggel energiát ad, este ellazít. A DXN Kávéi már több mint 100 országban napi élvezeti cikk, több millió ember számára, akik kávéivás közben sem akarnak szenvedni a fenti problémáktól.

 

Ganozhi fogkrém

1 az 5-ért fogkrém! Figyelem: nem 5 az 1-ben!

Mit jelent ez? 1gramm fogkrém egy fogmosáskor 5 fontos területet erősít meg:

a fogínyt

a foggyökereket

vérereket, véredényeket

a fog kötőszöveteit

a fogidegeket

Ha ezek közül valamelyik sérül, vagy nem működik rendesen, akkor sajnos a saját fogaidat hamarosan elveszítheted. További előnyei, hogy nem tartalmaz fluort, káros adalékanyagokat. A Ganoderma védi a fogaidat az ínygyulladástól és a fogkő lerakódástól, ami sok fájdalomtól és felesleges kiadástól (pl. fogkő eltávolítás, gyökérkezelés stb.) megkímél.

 

Ganozhi szappan

A Ganoderma szappan abban különbözik minden más szappantól, hogy kizárólag pálmaolajból és ganodermából készült, adalékanyagok nélkül. Nem irritálja, nem szárítja ki a bőrt. Érzékeny bőrűeknek, különösen bőrbetegségekben (pl. ekcéma, pikkelysömör stb.) szenvedőknek igazi gyógyír. A zsíros arcbőrt is megszabadítja a faggyútermeléstől és kiegyensúlyozza azt. Egész testre ajánlott. Egyedülállóságának köszönhetően száraz, zsíros, vízhiányos és érzékeny bőrre is használható akár már újszülött kortól. Tinédzserek kedvence: a pattanások hatékony eltávolítója.

10 Júl

Jegeskávé a nyári melegben

Hozzávalók:

  • shaker
  • hideg víz
  • 2 db jégkocka
  • 1 tasak dxn cream coffee

Elkészítés:

A shakerbe vizet öntünk majd negyed órára betesszük a fagyasztóba, utána kivesszük a fagyasztóból és a dxn cream coffee-nak a tasak tartalmát beleöntsük a shakerbe, izlés szerint  aki szereti a jeget, bőven tehet bele. Majd rá teszük a shaker fedelét és összerázzuk. Összerázás után kávés csészében vagy bögrében fogyasztható.